• Opgericht in 1980
  • 50 jaar ervaring
  • meer dan 90 werknemers

Het Laboratorium dat partnership met zijn klanten nastreeft.

Laboratorium ECCA werd in 1980 door Dr. Frank Benijts opgericht als een van de eerste private en onafhankelijke labs in Vlaanderen. Het oorspronkelijke business model was gebaseerd op ecotoxicologische en chemische analyses, een combinatie die Frank Benijts in de Verenigde Staten had leren kennen tijdens zijn studies. Al gauw bleek de Europese markt andere noden te hebben en werd het gamma aan analyses uitgebreid met voedingsanalyses.

De combinatie van voedingsanalyses met analyses van afvalwater bleek een succes. ECCA positioneerde zich bij zijn klanten als partner en adviseur in beide processen. Een rol die het tot op de dag van vandaag nog steeds aanhoudt en die uniek is in het huidige laboratoriumlandschap. De vraag naar gecertificeerde en geaccrediteerde analyses werd belangrijker en het laboratorium ECCA twijfelde niet om zich als een van de eerste labs in Vlaanderen te certificeren volgens ISO 9000 en later ISO 17025. Het lab groeide gestaag verder en verhuisde van de kleine lokalen in Zwijnaarde naar een nieuwe locatie in Merelbeke in 1998.

Ondertussen heeft de tweede generatie zijn intrede gedaan in het familiebedrijf. Eva Benijts bleek door haar economische achtergrond de geknipte persoon om het bedrijf financieel en commercieel op te volgen. Tom Benijts steunt op zijn wetenschappelijke opleiding om de productie van het laboratorium te leiden.

 

Met de overname van BIOTOX, een gerespecteerd voedingslaboratorium in Jabbeke, kreeg ECCA er in 2007 een sterke partner bij. Samen hebben beide bedrijven meer dan 50 jaar ervaring in chemische, microbiologische en biologische analyses. In 2011 werd een samenwerkingsakkoord afgesloten met het Laboratorium voor Levensmiddelenmicrobiologie en –conservering van de Universiteit van Gent en in 2012 volgde een overname van het klantenbestand van Silliker België.

Gedurende de laatste 3 decennia groeide ECCA uit van een eenmanszaak tot een matuur bedrijf met meer dan 90 werknemers. Er wordt sterk geïnvesteerd in R&D en dit toont zich steeds meer in de uitgebreide scoop aan analyses die het lab kan aanbieden. Het lab beschikt over de meest geavanceerde apparatuur op het vlak van onder andere chromatografie en andere labtechnieken.

Nog steeds staat het partnership met onze klant centraal. We delen graag onze kennis en hebben een team van hoogopgeleide mensen ter beschikking om onze klanten te begeleiden bij alle vragen.

Team Labo Ecca

Laboratorium ECCA

In 2009 door "de Gentenaar" uitgeroepen tot het leukste bedrijf van Gent.